Isnin, 17 Jun 2013

Ovarian Cyst dan Jenis-jenisnya

Ramai orang bingung tentang jenis-jenis cyst dalam kilang ovary, mana satu yang merbahaya, malignant (jenis kanser) , benign( bukan kanser) , yang merosak benih dan peranakkan (endometriosis) dan yang boleh hilang tanpa rawatan (follicular cyst) .Cyst adalah sejenis tumbuhan dalam kilang ovary.

Mengapa ia digelar cyst?

Sebabnya tumbuhan ini mesti mengandungi cecair/fluids, samada air, cecair bercampur protin, darah beku, darah haid , minyak dan lemak, lendir. Ia boleh disertai dengan tumbuhan daging yang mungkin jenis kanser, rambut , cartilage, tulang dan lain-lain .

1. Follicular cyst. – mengandungi air, bermula sebagai karung telur tetapi tidak pecah pada waktu subur/ovulation, ia terus membesar kadang melebihi 5 cm. Biasanya akan pecah sendiri tanpa perlu bedah dan airnya diserap badan. Tidak perlu dibedah.

2. Corpus luteal cyst. – Bermula dari bekas kantung telur yang telah pecah/ ovulation dan kehamilan telah berlaku. Peranan corpus luteum ialah untuk menguatkan kehamilan di peringkat awal sabelum uri mengambil alih peranan tersebut kemudian. Kadang-kadang ia membesar sehingga 8 cm. Jangan takut, kerana biasanya cyst ini akan pecah sendiri dan cecairnya diserap badan.

3. Hemorrhagic cyst. – cyst yang mengandungi darah, ia boleh bermula dari follicular atau corpus luteal cyst, perdarahan berlaku ke dalam cyst atau pecah dan darah melempah merata dalam perut menyebabkan kesakitan yang kuat. Perlu pembedahan cemas.

4. Ruptured ovarian cyst. – menyebabkan kesakitan dan perlu dibedah secara cemas.

5. Endometriotic cyst. ovary – mengandungi darah kotor, merosak ovary, saluran fallopio dan rahim.. Perlu dibedah.

6. Dermoid cyst ovary atau terratoma - mengandungi cecair berminyak dan lemak, rambut, cartilage, gigi atau tulang. Perlu dibedah

Rujukan : Dr Hamid Arshat (Pakar sakit puan)

Video penjelasan cyst ketika hamil oleh Dr Hamid Arshat. Semoga dapat membantu :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...