Sabtu, 16 Mac 2013

Awas!! Sosej antara punca penyakit leukimia
Salam sayang semua

Berapa ramai antara kita yang gemar makan sosej atau menyediakan sosej untuk hidagan keluarga. Saya juga begitu. Manda anak perempuan saya cukup mengemari nya, tambahan dia memang susah nak makan nasi. Sehingga saya terbaca artikel ini di blog fitrihadi.com, ya tergamam juga menyesal. Tekad untuk hari seterusnya "HARAM" kan sosej dalam keluarga saya.

Saya kongsikan artikel tersebut untuk bacaan semua.


"Beberapa tahun lepas, satu penemuan membuktikan daging yang diproses dan keju dapat meningkatkan pertumbuham kanser paru-paru. Dan baru-baru ini juga satu kajian di BMC Cancer telah menemui bukti bahawa kanak-kanak yang mengambil daging yang di proses seperti sosej adalah 74% lebih berisiko untuk mendapat penyakit leukimia. Dipercayai nitrit yang diletakkan dalam daging yang diproses akan meningkatkan risiko penyakit kanser. Oleh itu, saintis mengesyorkan untuk menguatkan antioksida dalam badan melalui sayur dan makanan bersoya yang mana akan melawan dan melindungi tubuh dari kanser. – Reuters

Bukan lagi kejutan apabila Dr. Fuhrman turut mengatakan daging yang diproses seperti daging kepingan adalah salah satu pilihan yang paling teruk yang boleh didapati (nasib baik dagin ini tak banyak dijual di Malaysia). Sememangnya tidak digalakkan untuk makan daging kepingan tersebut terutamanya ibu yang mengandung. Wanita yang makan sosej semasa mengandung akan meletakkan bayi mereka dalam risiko untuk mendapat tumor otak selepas dilahirkan.

Kajian lain juga menunjukkan pemakanan yang tinggi lemak seperti saturated meat dapat meningkatkan perkembangan kanser prostat manakala memakan banyak buah dan sayur akan mengurangkan kanser buah dada."

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...