Ahad, 14 April 2013

Kesan kekurangan Asid Folic


Hampir 67% wanita hamil malas untuk mengambil asid folik.Asid folik amat penting untuk ibu yang hamil dan yang bakal untuk hamil. Bagi ibu yang hamil amat penting untuk pembentukan janin. Manakala bagi yang merancang untuk hamil pula penting untuk pembentukan sel darah merah dan sebagai persediaan untuk hamil. Pengambilan asid folik dikaitkan dengan penurunan masalah tekanan, jantung, barah kolon dan barah servik.Genetik, masalah buah pinggang, epilepsi, rokok, arak dan obesiti antara faktor terjadinya kerosakan tiub saraf bayi.

Kekurangan asid folik

  • Kurang pengambilan asid folik ketika hamil menyebabkan terjadinya spina bifida, kecacatan pada tulang belakang yang menjadikannya kelihatan menonjol.
  • Ia juga boleh menyebabkan masalah pembentukan tempurung kepala (NTD) yang tidak sempurna dan bibir sumbing
  • Tumbesaran yang lembap khasnya pada kanak-kanak.
  • Risiko kekurangan sel darah merah atau dipanggil Anemia buat si ibu.

So, take note mommies semua ya, memang tak best langsung folic asid yang dibekalkan oleh klinik kesihatan, tapi cubalah telan juga, demi diri sendiri dan bayi dalam kandungan.

Neural Tube Defect (NTD)

Spina Bifida


Oleh sebab tu di dalam set mengandung Shaklee di syorkan pengambilan B-Complex Shaklee.
B Complex Shaklee menawarkan vitamin B yang lengkap, mengandungi 8 jenis vitamin B bagi membantu memelihara kesihatan yang baik.
  • B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu badan menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga
  • Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh. Jumlah asid folik yang mencukupi dalam diet harian membantu mencegah kecacatan tiub neural bagi wanita yang merancang kehamilan sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu tempoh kehamilan bagi dos harian sebanyak 400 mcg.*


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.Jika anda berminat mengetahui tentang vitamin ketika hamil, hubungi saya, pengedar Shaklee, supplement semulajadi terbaik ; 
Hearts By E (Elisa)
+6017-9470711 (CALL/SMS/WHATSAPP)
email elisa.lu@gmail.com

Juga boleh add personal fb Elisa HBE dan kunjungi facebook page Hearts By E untuk update terkini.

Hearts By E (HBE) adalah Shaklee Independent Distributor ID 893611 yang menyediakan penghantaran keseluruh Malaysia 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...